Rekentool voor een niet-starre ondersteuning bij kanaalplaatvloeren
26/06/2023

Het Betonhuis publiceerde recent een nieuwsbericht over het fenomeen ‘niet-starre ondersteuning’. Voor een optimaal ontwerp van de Dycore kanaalplaatvloer en de geïntegreerde ligger adviseren wij u graag.

De tendens naar slanke en lichte draagconstructies benadrukt het belang van de samenwerking die ontstaat tussen ligger en vloer. Producenten van kanaalplaatvloeren zien in toenemende mate het gebruik van slanke en lichtere staalconstructies, hetgeen leidt tot een minder efficiënt vloerontwerp door de niet-starre-ondersteuningen. Niet-starre ondersteuningen hebben namelijk effecten op het draagvermogen van de kanaalplaatvloer. Een integrale beoordeling van de juiste ligger (vorm en stijfheid) met de kanaalplaatvloer, leidt zowel tot een constructief veilige als tot een kostenefficiënte oplossing.

Op korte termijn komt NEN 6726 uit, in grote lijnen de vervanger van NVN 6725. Hierin staan nieuwe rekenregels voor kanaalplaten op niet starre geïntegreerde liggers. Om de dwarskrachtcapaciteit van kanaalplaten op standaard liggers, zoals THQ-liggers, te toetsen heeft Dycore een eigen rekentool ontwikkeld. Neem bij vragen contact op met onze afdeling Techniek & Advies. Zij kunnen u adviseren en, indien voldoende gegevens beschikbaar zijn, voor u narekenen of de combinatie van ligger, kanaalplaten en belastingen voldoen aan de nieuwe rekenregels.

Neem bij vragen contact op met onze afdeling Techniek & Advies.

Werk jij regelmatig met Dycore vloeren?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt regelmatig handige tips over de verwerking van onze vloeren, interessante projecten en innovaties en ontwikkelingen op het gebied van prefab betonnen vloeren.