Onderzoek naar leidingen in breedplaatvloeren
10/11/2021

Er komen steeds meer leidingen en kanalen in een breedplaatvloer. In het verleden zijn er wel literatuurstudies uitgevoerd naar dit fenomeen, maar deze hebben nooit geleid tot meer praktische inzichten of rekenregels in de dagelijks toegepaste normen. Welke invloed deze ingestorte leidingen en kanalen hebben op de constructieve veiligheid van een breedplaatvloer, weten we dus niet precies.

Onderzoek leidingen in breedplaat

Dominique van der Weijden, afstudeerder aan de master gebouwconstructies aan de TU Eindhoven, doet namens het Betonhuis onderzoek naar de invloed van leidingen en kanalen op de sterkte van een breedplaatvloer.

“In het begin heb ik met veel mensen uit de verschillende disciplines in de bouw gesproken over de problemen die zij met leidingen in breedplaatvloeren ervaren. Literatuuronderzoek heeft geen eenduidig antwoord opgeleverd, dus is de volgende stap een experimenteel onderzoek. Dycore is mijn bedrijfsbegeleider en heeft haar fabriek opengesteld voor onderzoek. Hierdoor heb ik pas geleden in de fabriek mogen helpen om de proefstukken te maken, welke we binnenkort zullen gaan testen. Maar de eerste ontdekking is al gedaan: het beton goed onder het leidingwerk krijgen, is niet zonder meer vanzelfsprekend. Dus ik ben erg benieuwd naar de sterkte van een breedplaatvloer met een ingestort mechanisch ventilatiekanaal”.

Wilt u meer weten over het onderzoek of heeft u vragen over toepassing van de verschillende typen vloeren die Dycore in haar assortiment heeft? Neem contact op met afdeling Techniek & Advies.

Werk jij regelmatig met Dycore vloeren?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt regelmatig handige tips over de verwerking van onze vloeren, interessante projecten en innovaties en ontwikkelingen op het gebied van prefab betonnen vloeren.