Minimale Rc waarden geïsoleerde plaatvloeren verhoogd naar Rc 3,7

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle vergunningsaanvragen voor nieuwbouw (utiliteits- en woningbouw) in Nederland bijna-energieneutraal zijn en dus voldoen aan de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw.

Image

Door de overgang naar BENG voor alle gebouwen én de rekenmethode NTA 8800 wordt de minimale Rc-waarde van geïsoleerde plaatvloeren verhoogd van 3,5 m²K/W naar 3,7 m²K/W. Dit betekent dat bij zowel de ribbenvloeren als geïsoleerde kanaalplaatvloeren de laagste Rc-waarde 3,5 m²K/W vervangen gaat worden door Rc-waarde 3,7 m²K/W. De andere Rc-waardes in het assortiment, met maximale Rc-waarde = 6,5 m²K/W, blijven ongewijzigd.

Afbeelding links: warmtestroom over de vloer (bron dGmr rapport B.2020.1283.00.N001v3).

Bij de ribbenvloeren zal de isolatie onder de spiegel wat dikker worden om aan de benodigde waarde te komen. De uitwendige maatvoering blijft hierdoor gelijk.

Bij de kanaalplaten verandert er wel wat. Door toepassing van EPS met een lagere lambda-waarde in het complete assortiment, veranderen de opleghoogtes:

Rc-waarde EPS dikte
3,7 110 mm
4,2 125 mm
5,0 150 mm
6,5 200 mm

Wanneer gaat dit in?

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle vergunningsaanvragen voldoen aan de BENG-eisen. Er gaat tijd overheen voordat deze aanvragen opdracht worden en de aannemer hiermee wordt geconfronteerd. De aannemer vraagt vervolgens offerte bij ons aan op basis van deze ‘nieuwe’ vergunning. Dycore produceert daarmee tijdelijk gelijktijdig opdrachten met vergunningsaanvraag voor én na januari.

Image

Werk jij regelmatig met Dycore vloeren?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Je ontvangt regelmatig handige tips over de verwerking van onze vloeren, interessante projecten en innovaties en ontwikkelingen op het gebied van prefab betonnen vloeren.